Årets första svampkoll

Jag har ju sett på Facebook att många plockat kantareller redan så jag gjorde en tur i min vanliga svampskog idag. Egentligen är det inte sommarkantareller som brukar växa där, men det är en fin skogspromenad. Om man bara går för promenadens skull så tar det inte så lång tid, men ska man spana efter svamp ordentligt tar det 1-2 timmar. Det har dock inte regnat särskilt mycket härute och det verkade ganska torrt i marken.

Först hittade jag några mandelkremlor som larver och sniglar hunnit före till. Men sen upptäckte jag några små nybörjare till kantareller som knappt syntes bland gräset och löven. De var inte stora, men flera av dem hade ändå hunnit torka.

IMG_0241

Kniven på bilden hittade jag också i skogen. Annars ser min svampkniv ut så här:

IMG_0250

Om man inte hittar svamp så finns det i stället massor av fina blommor att ta med hem. Blåklinten växer ju i sädesfälten, men det är inte svårt att plocka en bukett i kanten utan att trampa ner. Jag var lite osäker på hur det är med stora blåklockan – visst har den varit fridlyst i Stockholms län eller minns jag fel? Kollade för säkerhets skull i Naturvårdsverkets lista och den fanns inte med där.

IMG_0243

I listan fanns många intressanta namn på växter som jag inte visste fanns. Vem har hört talas om ”Småskvalting”, ”Snyltrötter” och ”Snöfryle”? Låter som något Povel Ramel hittat på. När jag letar efter bilder på dessa märkliga växter hittar jag ett särtryck ur Svensk Botanisk Tidskrift som enbart behandlar snyltrötter:  ”Snyltrötter i Sverige – en aktuell översikt”  Ett vetande vars existens jag inte ens anat. Och här har vi en bild på Småskvalting:

aliswah3a småsvalting

Småskvalting

Det här inlägget postades i Landet, Svampplockning, Utflykt. Bokmärk permalänken.