Dardel på Moderna

I går kväll var jag på vernissage för den nya utställningen på Moderna Museet: Nils Dardel och den moderna tiden. Fullt med folk naturligtvis och en ovanligt gemytlig atmosfär med musik från tiden i högtalarna. Själva invigningen ägde rum i entréplanet, men man ser och hör bäst i hörsalen. Där var det också absolut fullsatt.

IMG_0097Daniel Birnbaum och vice museichef Ann-Sofi Noring hälsade förstås välkommen och utställningens curator John Peter Nilsson berättade om arbetet och gav en introduktion. Därefter steg Nina Lagergren fram för att förklara utställningen invigd.

IMG_0104

Nina Lagergren

Konstkort.A6.Dardel.Nils.vonNina Lagergren, 92 år, brorsdotter till Nils Dardel och jämnårig med Nils’ och Thoras dotter Ingrid (och halvsyster till Raoul Wallenberg vars öde hon kämpat i många år för att få klarhet i). Hon berättade hur Ingrid och hon hängt ihop under barndom och ungdom och hur mycket kul de haft. Sedan plockade Nina fram spegeln ur sin väska – exakt den spegel som den döende dandyn håller i handen på den berömda tavlan.

              IMG_0133

 

   IMG_0110IMG_0109

I den stora utställningen finns en text, en recension, från en utställning i Lund 1939 skriven av professor Ragnar Josephson. Han kallar den stil som Dardel utvecklade ”Dardelism”:

” Mycket hos Dardel kan uppfattas som en surrealism före surrealismen… Men dardelismen är ändå varken dadaism eller dalism. Dessa saker ta sin sak högtidligt, de vilja uppenbara nya sidor i människans undermedvetna, de vilja genomlysa det oförklarliga. Men Dardel har en ironi som sticker hål på varje sådant anspråk. Han må vara hur excentrisk som helst, men han står alltid med en glimt i ögat och tittar på sitt eget bisarreri. Det är denna gäckande överlägsenhet som gör att det inte ändå är så farligt med hans så kallade dekadens. Göra vi oss alltför mycket besvär med att psykoanalysera hans tavlor, blir han nog mycket förtjust över att han lurat oss så kapitalt. Det kuriösa är säkerligen hos honom upplevt, men upplevt med en intellektuell, klar hjärna, som är full av påhitteri och fullifanskap.”

Det här inlägget postades i Dardel, konst. Bokmärk permalänken.