Dockskåpsdrömmar

Jag har alltid varit fascinerad av miniatyrer. Allt som ser ut precis som i verkligheten men som är pyttelitet. När jag var liten hade jag en klänning med band i halsen där två små röda träskor hängde. Klänningen växtes ur men de små träskorna fanns kvar i knappasken. Ibland ställde jag dem under byrån, ifall det skulle komma en liten tomte och hitta dem. Men det gjorde det aldrig. Numera är träskorna försvunna – kanske det kom en liten tomte i alla fall.

IMG_0197x

I många år har jag haft planer på att bygga ett dockskåp, men tid och rum har gjort att det blivit ett orealiserat projekt. Men tanken har funnits där, så när jag varit på resa har jag letat i leksaksaffärer och antikbodar efter saker. I snart 25 år har jag samlat, fast samlingen är ändå inte så stor. Som tur är antecknade jag redan från början på en lapp var och vilket år jag köpt sakerna (de flesta iallafall). Det finns ju massor av dockskåpsgrejor på nätet och i leksaksaffärer, men de är oftast i skala 1:12 och det är enligt min mening för smått. Skala 1:10 ska det vara, men det är svårt att få tag i. Å andra sidan gör det ju det hela till en sport.

Queen_Mary's_doll_house_at_Windsor_Castle

En annan som lekt med dockskåp var Queen Mary. Det är ju helt fantastiskt fint med många rum och detaljerad inredning. Jag minns inte så mycket av Windsor Castle, men dockskåpet har jag inte glömt (bilden har jag hittat på nätet).

 

 

För cirka 20 år sedan gjorde jag exakta kopior av en stol och en byrå på landet. Jag mätte ordentligt och räknade om till skala 1:10. Det var förstås meningen att fortsätta och göra fler, men hittills har det bara blivit ett enkelt fällbord utöver de där två.

IMG_0202x

IMG_0189x

Den översta lådan är svängd i fronten. Det löste jag så att jag sågade ut sektioner med rätt profil och limmade därefter ihop dem. Silverramen på byrån köpte jag på en miniatyrmässa och bilden föreställer barnbarnet Melker.

 

1996 reste jag och min syster i Toscana och när vi kom traskande på en liten gata i Siena fick vi se en gammal man som arbetade i en liten verkstad i källarplanet till ett hus. I fönstret fanns miniatyrer av möbler. Vi gick in och hälsade, men mannen talade bara italienska och det gjorde tyvärr inte vi. Men vi lyckades förstå varann så pass att jag förstod att detta var modeller av traditionella toscanska möbler i skala 1:10. Tyvärr vet jag inte vad det är för träslag, men det borde ju gå att ta reda på. Det var ganska dyrt vill jag minnas, men det var det värt.

IMG_0191x

IMG_0194x
Den övre delen av skåpet går att öppna, genom att fälla upp locket och därefter fälla ner halva fronten. Det hade varit roligt att höra vad man använde det till, men så långt sträckte sig inte nyanserna i teckenspråket. Man kan ju gissa att det förvarades specerier och bröd där t.ex.
För bra många år sedan fick jag veta att det sitter en konstnär/hantverkare nere i Småland och gör exakta miniatyrer av olika klassiska stolar i skala 1:10. Företaget, som ligger i Skruv, heter Kotte Toys och konstnären heter Totte Löfgren. Det är många traditionella och historiska stolar som han studerat och gjort exakta mätningar av på muséer runt om i landet. Men han gör också kopior av designstolar av kända formgivare. Han skär ut delarna med högtrycksstråle i plywood så att hela träskivan förblir i ett stycke. Därefter kan man trycka ut bitarna försiktigt. Sedan får man bygga sin stol själv och om träet måste böjas så gör man det genom att flera gånger doppa bitarna i kokande vatten så de blir mjuka. Då kan de böjas och sättas i spänn tills de torkar och behåller då den form de ska ha.

Jag har ganska många sådana byggsatser som ännu inte är gjorda. Numera gör han inte bara stolar utan också vissa andra möbler. Jag har ju köpt när jag fått se dem, men inte haft tillräckligt med tid att sätta igång. Men i år har jag ändå gjort ett par stycken. Det roliga med dem är att de är kopior av möbler som jag har själv. Norrgavels länstol och bord, samt fåtöljen Lamino. Här är originalen:

Norrgavel länstol1               Pelarbord1          lamino

Och här är miniatyrerna (oskarpt som vanligt):

IMG_0030

Det har visat sig vara svårt att hitta färger att måla med. Man måste ha ganska tunn färg för att det ska se rätt ut. Jag har varit hos Wenzels hobby och hos andra, men att hitta rätt nyans är hopplöst. Egentligen är det konstigt eftersom det finns så många modellbyggare. Färgen på norrgavelfåtöljen fick bli blå istället för lackad som vår egen, eftersom det inte gick att hitta en nyans som passade. Se på Lamino som är gul! Den har jag målat två gånger med olika färg, men inte blev det bra. Synd, eftersom jag lyckades få tag i så bra fuskpäls som jag kunde klippa ner luggen på så att det påminner om fårskinnet på originalet. Bordet är hittills omålat och det ser ju onekligen ut som om det vore mer likt originalet som väl bara är lackat. Problemet är att plywooden är så vit/blek och man vill ha en ton som ser mer äkta ut. Tidningen på bordet är New York Times. Den och bagen har jag hittat på miniatyrmässor.