Elin Wägner som staty

I dag for jag med Marianne Enge till Grillby utanför Enköping för att titta på den snart färdiga modellen av en ny staty av Elin Wägner. Projektet startade för ett par år sedan med en insamling bland medlemmarna i Elin Wägner-sällskapet, liksom bidragsansökningar till olika fonder. Som den andra kvinnan i Svenska Akademien förtjänar Elin att uppmärksammas. År 2014 är det 70 år sedan Elin intog sin plats på stol nr 15 efter filosofen Hans Larsson.

När vi skickade tiggarbrev till medlemmarna i Svenska Akademien hörde Ulf Linde av sig till Marianne och föreslog att vi – istället för att låta göra en ny – skulle låta uppförstora den lilla statyn som Siri Derkert gjort och som finns i Bonniers samlingar på Manilla på Djurgården. Efter förhandlingar med familjen Derkert fick vi så tillstånd att göra detta och på Lindes inrådan kontaktades konstnären Rune Rydelius. Han var villig att åta sig uppdraget och nu är vi nästan i mål.

DSC00157x

Här står Siris original från Manilla

Det har varit ett tålamodsprövande arbete att med hjälp av noggranna mätningar överföra Siris lilla staty till nästan naturlig storlek. Det har dock aldrig varit tal om att göra en exakt kopia – i så fall hade man kunnat använda någon form av digital teknik. Rune är trogen originalet, men med den medvetna avsikten att återge den sedd genom hans eget konstnärsöga.

DSC00152x

Rune med sin Elin

DSC00156x

En del av ateljén

Rune bor tillsammans med bildkonstnären Pia Knöppel i en gammal byskola i Löt, Grillby. Det är en underbart vacker landsbygd med knallblå sjöar och chokladbruna åkrar i höstsolen. Alldeles i närheten ligger en bokskog som lär vara den näst nordligaste i Sverige. Själv är jag född i brynet av en bokskog i nordöstra Götaland och som min far alltid talade om som en ovanligt nordlig naturligt växande bokskog.

DSC00147x

Marianne fotograferar Elin. Längst ner till vänster ser man Runes modeller för de olika stadierna i processen.

 

 

Det här inlägget postades i konst, Litterära sällskap, Utflykt. Bokmärk permalänken.