En försommartur i Småland

I Virserum i Kalmar län finns en konsthall, som öppnade 1998. Den drivs av en ideell förening och säger sig arbeta från ett underifrånperspektiv och skildra vanliga människors liv. Sedan 2001 arrangerar konsthallen stora utställningar om design, skog och trä. Man har till och med byggt en stor utställningshall i papper, det berömda pappershuset. Övervåningen är sextio meter lång, femton meter bred och med en takhöjd på sju meter. Tak och väggar bildar ett valv, en tunnel, genombruten av fönster vilka ger ett fantastiskt ljus. I år heter utställningen TRÄ 2013.

IMG_0074x 

IMG_0073x

Parasol Metropol är byggd i skiktlaminerat trä och ligger i Sevilla. I Virserum har man byggt en likadan i miniatyr.

IMG_0081x

En modell av stadsdelen Haga strax norr om Stockholm som revs för att ge plats åt stora allmännyttiga hyreshus i det s.k. miljonprogrammet. På informationsskyltarna sägs att enligt lagen om allmännyttiga bostadsbolag (nya Allbolagen) ska allmännyttans hyresnivåer inte längre vara normerande, samtidigt som det i hyreslagen saknas skydd mot kraftiga hyreshöjningar vid ombyggnad. Sverige har kommit att bli en av de mest liberala marknadsstyrda bostadsmarknaderna i västvärlden. Inblandning från staten sker i betydligt mindre utsträckning än t.ex. i Storbritannien och USA.

IMG_0085

Stripped stripe. Studenterna vid Luleå tekniska universitet har gjort skulpturen. En rak masonitskiva viks över en given böjd form och i dator beräknas hur böjningen kan genomföras.

IMG_0091

Bokhylla i plywood gjord av studenterna vid  Chalmers tekniska högskola.

IMG_0094x

I undervåningen fanns olika rum inredda med möbler och konsthantverk av olika svenska konstnärer.

IMG_0104

Sedan for vi vidare mot Eksjö och hade turen att precis vid kaffedags hitta ett litet kafé med hembakt bröd på vägen dit.

På Eksjö museum har man denna sommar en utställning med Agneta Oledal och Gitt Grännsjö-C, som tillsammans bildar gruppen Korona. De gör om det kasserade till högtidskläder, smycken och kronor – kanske brudklänning? De använder gamla broderier, virkade spetsar, namnade handdukar och lakan. Den vänstra klänningen nedan är gjord av broderade dukar och den högra är översållad av små virkade kakfatsunderlägg. Alldeles fantastiskt.

IMG_0106x

IMG_0110x                    IMG_0109x