Gamle Bach

Jag lyssnar mycket på P2 i radion. Jag har faktiskt ingen annan kanal inställd, varken hemma eller i bilen. Jag vet att det finns många bra program i t.ex. P1, men det blir aldrig av att byta kanal. Däremot är jag inte så kunnig så att jag alltid kan avgöra vad som spelas. Jag hör att det är en symfoni av Beethoven, men vet inte säkert vilken.

220px-Johann_Sebastian_Bach

Johann Sebastian Bach, 1685-1750

Mitt trognaste sällskap är Bach. Man skulle kunna säga att Goldbergvariationerna är ”the soundtrack of my life”. Att lyssna på dem är en lisa för själen, det är som källvatten. Glenn Goulds inspelningar av dem, från 1955 när han var bara 21 år och de han spelade in strax före sin egen alltför tidiga död 1982, är minst sagt intressanta. När jag var i Toronto för flera år sedan, hittade jag en bok som innehåller Glenn Goulds brev, från 1955 till 1982.

När jag var liten brukade byns originelle kantor Alvar Qvarnesjö sitta på orgelläktaren sent om nätterna och spela Bach. Min pappa brukade gå upp och sitta hos honom och lyssna. Då kunde det hända att han sa att ”nu är det väl ingen som hör oss” och så bytte han repertoar och spelade helt andra bitar.

Bach-Anna-Magdalena-01

Anna Magdalena Bach, 1701-1760

På senare år har det ifrågasatts om Johann Sebastian verkligen har komponerat all musik som bär hans namn. Hans andra hustru Anna Magdalena, som var sångerska, kopierade noter åt honom och i vissa fall finns inte Bachs originalskrifter kvar, bara Anna Magdalenas. Man har menat att hennes notskrift är för snabb och lättflytande, inte så ordentlig som man kunde vänta sig av en kopist. Av de verk som man menar att hon kan ha komponerat har Cello-sviterna nämnts. Det är chockerande att föreställa sig att deras allvarliga predikan inte skulle ha Bach ande som upphov.

Men det faktum att Bach faktiskt skrev musik för henne att spela på cembalo motsäger dessa teorier. Varför skulle han komponera enkla stycken för henne i ”Clavier Büchlein für Anna Magdalena Bach” om hon var lika stor kompositör som han?

250px-Anna-magdalena-bach-noteboo

Bachs tre år äldre bror Johann Jacob Bach var faktiskt verksam och bosatt i Stockholm! Han föddes 1682 i Eisenach och dog i Stockholm 1722. Han var musiker i Tyska kyrkan, oboist och pipare. Han lär även framfört musik på trumpet från tornet i Tyska kyrkan. Han ska ha bott i första huset på höger hand när man går Mårten Trotzigs Gränd från Järntorget.

Här spelar Glenn Gould Bachs Partita nr 2:

 

Det här inlägget postades i Bach, Glenn Gould. Bokmärk permalänken.