Godis

godisJag köper sällan godis numera. Visserligen händer det att jag kan få sötsug och ångrar att jag inte har något hemma som jag kan stoppa i munnen. Men när jag står framför godisdisken ser jag sällan något jag vill ha. Och godispåsarna som rymmer mer än ett kilo! Men nu har man på flera håll introducerat de traditionella påsarna och de verkar ha blivit populära trots att de rymmer en bråkdel av vad jättepåsarna kan svälja.

Candyking-godispåse-Finska

marabous1

 

 

 

 

 

 

 

Vi svenskar verkar vara värst på godiskonsumtion, jämfört med vissa andra länder. Mellan 1980 och 2007 ökade konsumtionen av choklad och konfektyr i Sverige från 9,8 till 17 kilo. Enligt en artikel i Aftonbladet för några år sedan såg konsumtionen ut så här 2007:

  1. Sverige 17
  2. England 16
  3. Tyskland 15
  4. Norge 15
  5. Finland 14,5
  6. Danmark 14
  7. Belgien 13,5
  8. USA 11
  9. Australien 11
  10. Frankrike 8

choklad1Vanliga chokladkakor är alltid gott, gärna de mörka. Nu har man också upptäckt att lite choklad varje vecka minskar risken att drabbas av stroke, enligt en stor studie från Karolinska Institutet. Här verkar det inte spela någon roll om chokladen är ljus eller mörk. Nackdelen med den ljusa är väl att den innehåller mer socker och mindre choklad2_kakao. Och som vanligt är studien gjord på män.

När det gäller hälsoeffekter av choklad har ju budskapet annars varit att det bara gäller mörk choklad. Och enligt en amerikansk studie har man funnit att en liten bit (50 g) av den mörka chokladen varje dag faktiskt sänker blodsocker och kolesterolvärden.

När jag var på hälsokontroll för några år sedan och konstaterade ett alldeles för högt blodtryck fick jag rådet att inte äta lakrits, eftersom det höjer blodtrycket. Inte för att jag var storkonsument av lakrits då heller, men jag slutade helt och har därefter inte ätit lakrits. Nu när jag läser på förstår jag att de mängder jag konsumerade nog var försumbara. Det kan till och med vara nyttigt i mindre mängder. Vid hosta fungerar det t.ex. slemlösande. Men i större mängd under lång tid kan det ge högt blodtryck, hjärtbesvär, migränanfall, vara laxerande och ge upphov till lakritsförgiftning.

lakrits_livet                 lakritsmrosa

 

 

 

 

 

Här kommer ett par Youtube-klipp som visar annat godis. Det får man lust att prova på!

Det här inlägget postades i Äpplen, Choklad, Godis. Bokmärk permalänken.