Juni

Juni sjunger på sista versen. Det har varit kallt och nästan varje dag nordanvind. De sista dagarna har ändå varit vackra, men så fort man kommer i skuggan är det kallt. Förr var nordan en undantagsvind, här ute i Årsta Havsbad blåste sommartid en stadig sydväst, som bara ibland växlade till annan riktning och nordan var som sagt undantag. Mina, högst amatörmässiga, observationer säger att vädret är annorlunda numera och i år känns juni som en förlorad månad.  De kallaste nätterna med några få plusgrader måste ha varit hårda för dem som haft campingsemester i juni.

Jag har sökt på nätet efter en dikt av Michail Lermontov (tror jag), som jag endast minns som ett par lösryckta rader. ”Syreners doft och juninätters glans, hum hum hum hum, mot bleka aftonskyar…” Men jag hittar den inte. Jag känner inte Lermontov så väl, han levde mellan 1814 och 1841, och blev således endast 27 år gammal. Enligt uppgifter på Wikipedia lär han ha varit mycket begåvad, men med ett starkt egenartat temperament, som gjorde att han vid flera tillfällen av olika orsaker förvisades från St. Petersburg till Kaukasus. Det sägs också att han dog i en duell.

En annan som skrivit vackert om juninatten är Martinson (1953):

Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
Varken tidig eller sen.
 
Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln

eller vacklande på vågor
som långt innan de har mörknat

spegla morgonsolens lågor.
 
Juninatt blir aldrig av,

liknar mest en daggig dag.
Sjölikt lyfter sig dess skymning

och bärs bort mot ljusa hav.

 

(hur jag än gör så ändrar sig layouten när jag publicerar – sorry!)

Midsommar är förbi och plötsligt börjar man inse att sommarens första blomning är över. Det är ingenting att gräma sig över, men försommaren har ett ljuvligt behag som så fort övergår i högsommarens mätta prakt.

Bländverk, sken och villa
Är timmar, dagar och år.
Tiden, tiden står stilla.
Det är vi som går.
 
Alf Henrikson

 

Det här inlägget postades i Årstid, Landet. Bokmärk permalänken.