Våren är årsmötenas tid

De flesta föreningar håller sina årsmöten under våren när det gamla verksamhetsåret kan sammanfattas och ekonomin räknas ihop. Men samtidigt är det ju så många andra avslutningar och fester som infaller då, så istället för att ta vara på dagarna och gå ut och njuta av solen och den skira grönskan så kan det bli lite hektiskt. Fast så värst soligt och varmt har det sannerligen inte varit i år.

De litterära sällskapen (DELS) höll sitt årsmöte den 18 april till skillnad från förra året då det genomfördes senare i maj. Elin Wägner-sällskapets årsmöte ska hållas i nära anslutning till Elins födelsedag, vilket i år råkade bli på exakt rätt datum den 16 maj. Likaså styrs Lennart Hellsing-sällskapets årsmöte av Lennarts födelsedag som infaller den 4 juni. Men det närmaste vi kunde komma var 4 maj.

Årsmötena följer ju ungefär samma mall i alla föreningar, d.v.s. stadgarna bestämmer proceduren. Sen kan man ju försöka göra det lite mer intressant och roligt genom att bjuda på ett bra program. Men även det har sina begränsningar, för många föreningar är fattiga.

Det senare gäller inte minst DELS som har svårt att få medlemsavgifterna att räcka till något extra. Ofta hålls mötet i Börssalen eftersom Svenska Akademien är gästfria mot de litterära sällskapen och låter oss låna den vackra salen mot att vi betalar vaktmästaren för tjänstgöringen. I år talade litteraturvetaren Anna Nordlund bl.a. om det svenska litteraturarvets ställning och DELS egen Olof Holm (Almqvistsällskapet bl.a.) sjöng sånger av Lennart Hedwall till text av C.J.L. Almqvist. I Börssalen tillåts tyvärr ingen förtäring, så det enda vi kan åstadkomma i den vägen är att duka upp frukt och annat godis i trapphallen utanför. Men det fungerar fint.

Anna

Anna Nordlund

Olof

Olof Holm med ackompanjatör Jonas Sjöstrand

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0939

Solveig Ternström läser ur sin bok: Dagbok 2008-2014 – från Dramaten till Riksdagen

Elin Wägner-sällskapets årsmöte hålls alltid i Berg där föreningen har sitt fäste och där Elins arkitektritade hus Lilla Björka uppfördes på 1930-talet. Hon flyttade så småningom dit permanent och bodde där till sin död 1949. Vid årets möte gästades sällskapet av Solveig Ternström som berättade om sitt möte med Elins texter på 1970-talet, i samband med att hon spelade huvudrollen i SVT:s teaterpjäs Kvarteret Oron. Hon är ju glad och charmig och van att möta sin publik. Men det räcker inte till att skyla över att man inte förberett sig så väl. Mycket tomgång och ideliga frågor till arrangören om hur mycket tid hon hade kvar. Men så blev det dags för kaffe. En medlem i sällskapet hade traditionsenligt gjort småländska ostkakor efter Linnéas recept. Linnéa Johansson var trotjänarinna hos Elin Wägner. Ostkakan var utsökt god – säger jag, som själv såsom varande smålänning brukar göra ostkaka ibland.

IMG_0941

Hemgjord småländsk ostkaka med sylt och grädde

Om jag skrev ovan att årsmöten av nödvändighet följer samma mall och kan bli lite torra, så har Lennart Hellsing-sällskapet lyckats vrida konceptet ett kvarts varv. Årsspektaklet (läs årsmötet) hölls i W6 lokaler på Klara Östra Kyrkogata – samma hus som paret Hellsing bor i. De är för övrigt med på alla möten båda två, men i den här gången kunde inte Yvonne Lombard komma för hon hade brutit benet. Men Lennart är med, han bär sina 96 år rak i ryggen, lätt stödd av en käpp.

Hellsing

Lennart Hellsing och Christina Björk

Jubelåret 2015 firar vi fyra Hellsingjubileer: – 70 år sedan barnboksdebuten med Katten blåser i silverhorn – 70 år sedan första diktsamlingen Akvarium, – 70 år sedan första programmet för barnradion, – 50 år sedan Svenska barnboksinstitutet grundades (som Hellsing oförtrutet stred för tillkomsten av och satt därefter ca 20 år i dess styrelse).

Sällskapets styrelse består av följande: Magister Tjeder (ordf. Cecilia Östlund), Kors-och-Tvärs (sekr. Moa Brunnberg), Krångliga Kråkan (redaktör Nisse Larsson), Moster Ester (spektakelansvarig Stefan Mählqvist), Hit-och-Dit (kassör Gunilla Halkjaer Olofsson), Fibbelin (under- och bildhållare Fibben Hald), Bravo musikbuss (Georg Riedel), Opsis Kalopsis (forskningsansv. Lena Kåreland).

Antalet kusiner (vi är alla kusiner) är f.n. 101, samt 3 favoritkusiner (Yvonne, Lennart och en till).

Vi börjar alltid årsmötet med att gemensamt under Susanna Hellsings ledning sjunga ”Här dansar herr Gurka” ett par gånger och därefter raskas årsmötesförhandlingarna snabbt igenom. Detta var revisorernas berättelse:

Revisorerna, kusiner ännu utan ”Hellsing-namn”, /har trots detta rott vårt granskande i hamn. /Bokstäver i grupper bildar ord, /som i protokollen från sammanträdens bord/ skildrar verksamhet från syd till nord.
Vi sett på siffror i rader och på tvären, /kontrollerat ordningen och letat fel och brister. /Men funnit inget tveksamt eller konstigt där, men /i stället ordning i saldon och register.
Då vi funnit allting i sin ordning vara /vill vi komma med rekommendation /att ge styrelsekusiner rara /ansvarsfriheten med acklamation.
Lennart Hellsingsällskapets revisorer
Anders Djerf guidande och skapande i bild och ord och Marianne von Baumgarten verksam så att det blir bok på bord.

Därefter visade Fibben Hald egna bilder och läste verser av Hellsing. Så småningom vidtog trerätters middag då vi fick höra avsnitt av Hellsings barnprogram i radion och Ulf Boëthius berättade om sin bok ”4 x Hellsing” – årets medlemsbok där han skrivit fyra uppsatser: Lennart Hellsings kineserier; ”Just nu händer det något” Lennart Hellsings barnprogram i radion; ”All pedagogisk konst är dålig konst – och all god konst är pedagogisk” Lennart Hellsing i Skolradion; ”En skriftserie ang. barn och ungdomsboken” Lennart Hellsing och Svenska barnboksinstitutets tillkomst.

Kvällen avslutas traditionsenligt med att vi sjunger Krångliga kråkan:

Kringel krångel kråkas
roligt att få råkas
Vingel vångel viljas
synd att vi ska skiljas
Kringel krångel krock
åck, åck, åck, åck, åck
säger hönsen.

Det här inlägget postades i Årsmöte, Böcker, Elin Wägner, Hellsing, Litterära sällskap. Bokmärk permalänken.