Haren med bärnstensögon

9789100126827

Jag har just avslutat en på flera sätt fascinerande bok. Det är Edmund de Waal’s drygt 330 sidor långa berättelse om sin judiska släkts utveckling och öden under mer än ett sekel i Europa. Centralt i berättelsen finns en samling av 264 små utsökt snidade japanska skulpturer – netsuker – som en anfader köpte på 1870-talet. Den lilla haren i elfenben med bärnstensögon är en av dem. Vi får följa netsukernas väg genom historien och hur de räddas av en trotjänarinna när allt annat förloras i andra världskriget.

Det börjar i Odessa och fortsätter i Paris, Wien, Japan och England. Familjen bygger tidigt upp en enastående förmögenhet och grundar en bank i sitt namn, Bank Ephrussi. Allt förloras vid annekteringen av Österrike ”Anschluss” och det är skrämmande att läsa hur brutalt och metodiskt Gestapo kliver in i det stora huset vid Ringstrasse och beslagtar och katalogiserar allt. Sex veckor efter maktövertagandet har bankiren Ephrussi och hans hustru inte längre tillgång till sitt hus, med undantag för två små rum mot gården. ”Han kan inte gå till sitt kafé, till sitt kontor, till sin klubb, till sina släktingar. — Han kan inte längre sitta på en parkbänk. På bänkarna i parken utanför Votivkirche står det Juden verboten målat. Han kan inte gå in på Hotel Sacher, han kan inte gå in på Griensteidls kafé, han kan inte gå till centralstationen eller till Pratern eller till sin bokhandel, inte till barberaren, inte promenera genom parken. Han kan inte ta en spårvagn: judar och folk som ser ut som judar har blivit avkastade. Han kan inte gå på bio. Och han kan inte gå på operan. Även om han kunde skulle han inte få höra musik skriven av judar, spelad av judar eller sjungen av judar. Ingen Mahler och ingen Mendelssohn. Operan har ariserats. SA-män är stationerade vid spårvagnens ändhållplats i Neuwaldegg för att hindra judar från att vandra i Wienerwald.”

Så småningom tar sig familjen till England och överlever. Det är oavbrutet intressant och texten fantastiskt välskriven och flytande (översatt av Margareta Eklöf). Netsukerna som räddades är nu i Edmund de Waals ägo.

Medan jag skriver detta ser jag i Kobra högerextremisterna marschera i Ungern.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.