Planering

Nu har jag varit lite upptagen ett tag. De litterära sällskapen, DELS, kommer att anordna ett litterärt seminarium i Växjö den 5 april. Planeringen började på sensommaren och det hela såg ut att arta sig ganska väl. Men tiden går och många har turerna varit med diskussioner med våra samarbetspartners i Växjö: kommunen, Regionförbundet Södra Småland och Studieförbundet Sensus. Och alla småländska litterära sällskap förstås.

För två år sedan hade vi ett liknande program i Smedjebacken i Dalarna. Då var det en annan kollega i styrelsen som skötte planeringen i samarbete med lokala partners. Det blev en mycket lyckad välbesökt tillställning en lördag i början av maj. Temat den gången var ”Möten med bergslagsförfattare” bergslagsförfattare.affisch.

Nasrin Madani, porträtt_foto Erik Björn

Nasrin Madani

mmdownload

Tomas Bannerhed

Nu är det smålandsförfattare som gäller och temat den här gången är: Ordet är fritt! Det är valt med tanke på att Växjö är en av de svenska kommuner som tar emot en s.k. fristadsförfattare, d.v.s. en författare som har svårt att uttrycka sig fritt i sitt eget land. Nasrin Madani från Iran kommer själv att berätta om sitt författarskap. En annan gäst är den småländske författaren Tomas Bannerhed som 2011 fick Augustpriset för sin roman ”Korparna”. Han kommer att tala om det självbiografiska skrivandets begränsningar och villkor. Och så förstås alla sällskapen för småländska författare, vars författarskap kommer att presenteras i relation till dagens tema.

Det kommer att bli roligt och intressant. Men nu gäller det att försöka få ihop programmet så att alla får den tid de behöver. De deltagande sällskapen kommer att presentera sina författare i relation till det fria ordet. Följande sällskap deltar: Elisabeth Bergstrand-Poulsen, Albert Engström, Alf Henrikson, Pär Lagerkvist, Astrid Lindgren, Carl von Linné, Vilhelm Moberg, Pälle Näver, Viktor Rydberg, Marta Sandwall-Bergström och Elin Wägner. Dessutom presenteras ”Smålands Akademi” som har 18 ledamöter precis som Svenska Akademin och arbetar under devisen ”Snille och envishet”! De har som syfte att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet. Birgit Carlstén, som också är medlem i akademien, kommer att medverka med uppläsning och sång som mellanspel till det övriga programmet.

Det här inlägget postades i Böcker, Litterära sällskap. Bokmärk permalänken.